Манастир Црна Река - Епархија Рашко-призренска
Св. Аргангел
krst

Светиње манaстира

Највећа светиња манастира су мошти Светог Петра Коришког – познатог српског подвижника из XIII века, који се подвизавао у једној пећини недалеко од села Кориша, у Призренском подгору. Од моштију Светог Петра, од својих душевних и телесних болести, исцељења добијају сви који им са вером и љубављу приступају. (Овде можете прочитати књигу "Преподобни Петар Коришки" [PDF, 3Mb]. У њој је дато опширно житије Светог Петра Коришког, опис чудеса која се дешавају од његових светих моштију и служба на црквенословенском).

У пећини у којој је смештена црква постоји камено удубљење у коме се кап по кап скупља света вода. Вода је целебна, и како верници кажу, нарочито помаже код болести очију. Народ је назива „водом Светог Архангела Михаила“.

Још једна од светиња која све више привлачи пажњу поклоника нашег манастира је гроб Преподобномученика Харитона некадашњег сабрата црноречког. Овај врлински Христов монах, сабрат манастира Светих Архангела код Призрена, је мученички пострадао у околини Призрена 15. јуна 1999. године од шиптарских зликоваца. (Овде можете прочитати житије Преподобномученика Харитона)

krst

Св. Петар

 
Design by Norma Reclamare 2008