Манастир Црна Река - Епархија Рашко-призренска
Св. Аргангел
krst

Манастирске славе

Храмовна слава манастира Црна Река je Сабор Светог Архистратига Михаила (8/21. Новембар). Храмовна слава се свечано прославља уз присуство надлежног Архијереја г.г. Артемија (игумана црноречког у периоду 1978 – 1991 г.) и не малог броја најревноснијих црноречких поклоника.. Уочи празника, на бденију, Свети Архангел својој обитељи дарује нове, углавном младе, монахе. Није редак случај да на храмовној слави буду и по три монашења. На литургији тога дана црноречка обитељ добија и нове јерођаконе и јеромонахе.
 
Најпосећенија слава манастира је Петровдан (Свети Апостоли Петар и Павле, 12. јул/29. јун). Како старији житељи сведоче, некада је за Петровдан у Црну Реку долазило по неколико хиљада људи. Сва околина манастира, веле они, бивала је преплављена људима из околних села и градова. Свака породица је имала своју "софру" на тачно одређеном месту и ту би сваке године на Петровдан приређивали малу закуску за чланове породице и за оне који би их на том месту посетили. Била је то права народна светковина и јединствена прилика да се људи поклоне, помоле или заблагодаре Светом Петру Коришком, чије је име постало "заклетва и уклетва" овога краја. На Петровдан се и данас у Црној Реци окупља и до две хиљаде људи. Као и на храмовну славу и на Петорвдан бивају монашења и рукоположења.
 
У манастиру се свечано и уз присуство све већег броја људи прославља и: дан блаженог престављења преподобног оца нашег Петра Коришког или мали Петровдан, како се у народу назива (18/5. јун), и  слава капеле - Свети Великомученик Краљ Јован Владимир (4/22. мај). Тих дана се кивот са Светим моштима отвара на велику радост верних.
krst

Св. Петар

 
Design by Norma Reclamare 2008